Vanhan sananlaskun mukaan nuohoojan näkeminen tuo onnea.

 
 

synopsis

Nokipojat on lämminhenkinen dokumenttielokuva syrjäseutujen nuohoojista ja heidän merkityksestään asukkaille. Vuosikymmeniä samoilla seuduilla työskennelleet nuohoojat huolehtivat, että tuli palaa ihmisten sydämissä ja taloissa pimeinäkin hetkinä.

 

Elokuvassa seurataan neljää Kaakkois-Suomessa pitkän uran tehnyttä nuohoojaa. Leskeksi jäänyt Asmo kouluttaa työlleen jatkajaa ja Aulis taas on asiakkaiden rakastama nuohooja, mutta tutkinnon puuttumisen vuoksi hän on vaarassa menettää oikeutensa toimia nuohoojana. Joukon nuorin nuohoojista on Mika, joka haaveilee oman museon perustamisesta, jos alalla ei enää tulevaisuudessa riitä töitä. Juhanilta puolestaan löytyy savolaista viisautta ymmärtää niin lintujen kuin ihmisten halua asua karuilla seuduilla omissa kodeissaan.

 

Vanhan sananlaskun mukaan nuohoojan näkeminen tuo onnea. Elokuvan aikana katsojassa vahvistuu aavistus, että voihan se ollakin niin.

 

Elokuvan päähenkilöt

Asmo_demo1 kopio.jpg

Asmo Ikonen

Juhani_aamu2.jpg

Juhani Nykänen

Mika_toissa.jpg

Mika Hiltunen

Auliskatolla.jpg

Aulis Heiskanen

 

Tekijät

Käsikirjoitus ja ohjaus Jussi Lehtomäki  

Kuvaus Hannu Käki   

Leikkaus Niina Vornanen          

Äänisuunnittelu Tuukka Nikkilä

Säveltäjä Paavo Malmberg                

Lavastaja Juulia Jokinen

Graafinen suunnittelu Outi Kallio         

Tuottajat Tiina-Mari Pitkänen ja Jussi Lehtomäki

 

Elokuva on Jussi Lehtomäen (dokumentaarinen elokuva), Tiina-Mari Pitkäsen (tuotanto) ja Tuukka Nikkilän (äänisuunnittelu) MA-lopputyöelokuva Elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta Aalto yliopistosta.